28.6.2017

Mitä tehdä, kun paketti jää tulliin? //ohjeet

Päivitetty versio vuoden 2013 -tekstiin, jonka poistin.

Kirje saapuu Itellan kirjekuoressa.  Mukana on samanlainen kirje, mutta myös ruotsiksi.
Kirjeessä näkyy vastaanottajan nimi, lähettäjän tiedot, saapumistunnus, viite, milloin paketti on saapunut tulliin, palautuspäivä, paino, lähetysmäärä, missä paketti sijaitsee ja mitkä on paketin sijainnin aukioloajat.

Nykyaikana voit tullata paketin jo silloin kun se näkyy esim. postin mobiilisovelluksessa. Ei tarvitse odottaa tullauskirjettä. Itse kirje ei ole muuttunut.


Missä tulliselvityksen voi tehdä?

Nettitullauspalvelun kautta http://www.tulli.fi/fi/ --> sivun vas. alareunassa linkki nettituonti-palvelu. Tähän pitää olla verkkopankkitunnukset.


Asioimalla henkilökohtaisesti Siipitiellä tai muussa tullitoimipaikassa. Siirtöpyynnön lähetyksen toimittamiseksi muuhun tullitoimipaikkaan voi tehdä soittamalla Itellan asiakaspalveluun tai s-postilla.

Valtuuttamalla Itella Posti Oy;n tulliselvittämään lähetyksen hintaan 24,80 € + alv + tulli. Tullaustoimeksiannon tarvittavine asiakirjoineen voi lähettää s-postilla tai kirjeitse. Tullauksen jälkeen lähetys toimitetaan osoitteeseenne tai lähipostiin veloituksetta. Itella Posti OY lähettää laskun huolintakuluista ja veroista, liitteenä tullauspäätös.NETISTÄ TILAAJILLE -sivun näkymä. Klikkaa ASIOI TULLIN KANSSA -painiketta Kun saavut Tullin sivuille, aukeaa pääsivu. Voit mennä jo pääsivulta ASIOI TULLIN KANSSA -painikkeen kautta asioimaan tai kuten yllä olevassa kuvassa, olen painanut NETISTÄ TILAAJILLE -kohtaa. Täältä löytyy pähkinänkuoressa prosessi, tullilaskuri jne.


Kun klikkaat ASIOI TULLIN KANSSA -painiketta, sinulle avautuu selaimeen uusi välilehti. Tällä välilehdellä valitsen sen palvelun jota tarvitset. Mie tullasin näissä esimerkeissä saapuvan Colourpopin paketin, eli valitsin Tuonti-ilmoituspalvelun.

Jos sinulle on saapunut paketti, valitse Tuonti-ilmoituspalvelu
Tuonti-ilmoituspalvelun käyttö edellyttää tunnistautumista. Tunnistautuminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos olet yksityishenkilö, klikkaa Kirjaudu yksityishenkilönä -painiketta.
Tätä sivua voi skrollata alas ja sieltä löytyy yritysasiakas, sekä yksityishenkilö -painikkeet. Voit klikata myös sieltä yksityishenkilö -painiketta.


Valitse: Yksityishenkilö tai YritysSen jälkeen valitset tunnistustavan, joko Mobiilivarmenne tai Pankkitunnistus.
Minä menen pankkitunnistuksen kautta, joten seuraavana valitaan oma pankki (minulla Nordea).


Klikkaat oman pankin tunnusta, jonka jälkeen aukeaa sivu, missä kirjoitat käyttäjätunnukset ja avainluvut. Sen jälkeen sinua pyydetään vahvistamaan, että olet todella sinä ja lopuksi vaiheessa 3 - tulee Tunnistautuminen onnistui- ikkuna, josta jatketaan palveluun.


Valitse tunnistustapa. Ikoneita on vielä lisää, kuvassa näkyvien lisäksi.


Seuraavaksi joudut valinnan eteen, hyväksytkö käyttöehdot vai et.
Jos ette hyväksy, ette pääse eteenpäin eikä tullaaminen ole mahdollista.
Jos vastaus on Kyllä, starttaa seuraava vaihe.

Käyttöehdot, kuva 1/2

Käyttöehdot, kuva 2/2Jos olet saanut postitullauksen Itella postista, valitse ensimmäinen kohta. Klikkaa Uusi postitullaus - painiketta. Koskee myös mobiilisovellukseen tullutta ilmoitusta. Kun sovelluksessa lukee; "lähetys on saapunut tullivarastoon. Teillä on saapumispäivästä lukien 20 päivää aikaa hoitaa tulliselvitys" -voit postitullauksen tehdä.


Uusi postitullausSitten päästään itse asiaan eli tietojen syöttäminen. Saapumistunnus on siinä kirjeessä/mobiilisovelluksessa jonka Itella sinulle lähetti. Sitten vain lisäät muut tiedot ja klikkaat Seuraava - painiketta, joka ei kuvaan sopinut.

Saapumispäivä on mainittu kirjeessä/Postin mobiilisovelluksessa, samoin lähetysmaa.

SaapumistunnusSeuraavassa vaiheessa syötetään vastaanottajan (eli sinun) tiedot, sekä muutama asia lähettäjästä. Lähettäjän tiedot on mainittu myös kirjeessä, jonka Itella sinulle lähetti. Sitten vain klikkaat Seuraava - painiketta.


Toimijatiedot


Sitten lisäillään Tavaran 1 tiedot. Eli valitaan tilaamallesi tuotteelle koodi. Tilaukseni oli Colourpopin, niin valitsin Kosmetikka- ja hygieniatuotteet. Kun kursorin vie tekstin päälle (ei tarvitse klikata), aukeaa suurempi valikko, josta voit valita kategorian jota paketissasi on. Oma valintani oli tässä tapauksessa silmämeikit.

Jos ilmoitat useita eri tavaroita, jotka ovat samassa lähetyksessä, esim. silmämeikkejä ja autonrenkaita, valitset seuraavalla sivulla Lisää uusi tavara, mihin laitat ne autonrenkaat.Tavaran 1 tiedot


Seuraavaksi siirryt seuraavalle tasolle, jossa näet tavaran koodin, kuvaukset ja valmistusmaan.
Lisäät Hinnan ja Posti/käsittelykulut. Valitset tässä myös valuuttalajin sekä painon. Paino on mainittu saapumiskirjeessä, sekä yleensä Postin mobiilisovelluksessakin. Jos et tiedä tarkkaa painoa, voit arvioida sen.

Jos sinulla on samassa paketissa niitä autonrenkaita, klikkaat Lisää uusi tavara -painiketta.

Jos olet jo valmis, klikkaa Seuraava.

Tavaran 1 tiedot


Seuraavana näet Tavaralistan. Voit vielä tässä vaiheessa lisätä seuraavan tavaran.
Jos ei ole mitään, paina Seuraava -painiketta.
Tavaralista


Lähetyssivu. Tämän kautta voit liittää ilmoitukseen tiedostoja, jos niitä on. Esimerkiksi kuvakaappauksen tilausvahvistuksesta. 
Sitten vain klikkaillaan Lähetä ilmoitus Tulliin - painiketta. Joudut odottelemaan minuutin tai kaksi, niin saat valmiin laskelman siitä, että minkä verran sinun pitää maksaa.


Liitteet

Lataa liite/liitteet. Kun se on onnistunut, saat ilmoituksen Liite lähetetty Tulliin.


Liite lähetetty


Liitteen jälkeen, siirryt eteenpäin Lähetyssivulle.
Voit palata ilmoituksessa vielä taaksepäin, jos muistit jotain.

Kun olet valmis, paina Lähetä ilmoitus Tulliin - painiketta.Lähetyssivu


Seuraavana aukeaa Ilmoituksen pääsivu.
Ilmoitus on käsiteltävänä tullissa. Kun päätös tulee, näet tavaran, veron perusteen sekä mahdollisen maksettavan summan. Päätös tulee yleensä parissa minuutissa sähköpostiin/Tullin sivulle, jos teet ilmoituksen aamun ja illan välillä. Jos teet klo 22 jälkeen, saat ilmoituksen vasta seuraavana aamuna.
Ilmoituksen pääsivu


Itse tein tosiaankin ilmoituksen yöllä, joten käsittely meni seuraavaan aamuun. Sähköpostiin oli kilahtanut viesti klo 8.10, jossa ilmoitettiin päätös. Linkkiä klikkaamalla pääset samaan paikkaan, josta tämän homman aloititkin, eli kolmannesta kuvasta alkaen.


Sähköpostiin tullut tiedote


Tullauspäätös/lasku. Voit maksaa summan suoraan verkkopankissa klikkaamalla Maksa Verkkopankissa - painiketta. Sen jälkeen se ohjaa taas pankin sivuille, josta valitset pankkisi, syötät käyttäjätunnuksen ja avainluvun. Tästä vaiheesta ei ole kuvia, sillä eiköhän jokainen osaa käyttää sitä :D

Minun ei tarvinnut kuin vahvistaa tiedot, sillä maksettavaa ei tullut tilauksen ollessa 21 $ + postikulut 9,99$ eli postikuluineen euroiksi muutettuna 28,21 €. Postikuluja ei lasketa siihen 22 € rajaan mukaan eli ALV:a ei tarvinnut maksaa.

Vahvistuspainike on jäänyt kuvasta pois, mutta se on Vahvistaminen -kohdan alla, heti tekstin jälkeen.

Esimerkkejä niin ALV:n kuin Tullin maksukaavoista löydät täältä.


Tietojen vahvistaminen


Ja lopuksi.. Tullauspäätös maksettu.
Tämän jälkeen voit palata palvelun etusivulle tai kirjautua ulos.

Tullipäätös maksettu
Loppuun vielä se, että kuinka nopsaan se paketti sitten tulee? Jos teet tullausilmoituksen esim. aamun - illan välillä, saat paketin yleensä jo seuraavana päivänä. Tässä tapauksessa, itse tein tullauksen vasta illalla myöhään, joten ilmoitukseni meni vasta seuraavana aamuna käsiteltäväksi. Paketti tulee siis keskiviikkona (eli tänään) normaalin postin mukana.

Oliko tämä hyödyllinen? Jos on jotain kysyttävää, niin kyselkää :)
4 kommenttia:

 1. Itse en oo uskaltanu tilata mitään mikä saattais jäädä tulliin mutta tästä oli varmasti monelle apua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä siinä mitään muuta ole, kuin se, että joutuu maksamaan verot valtiolle :)

   Ja pienetkin paketit voivat jäädä tulliin esim. painonsa vuoksi vaikka arvo olisi pienempi tmv. Ne vaan pitää sitten tullata pois sieltä.

   Poista
 2. Sama juttu, en ainakaan toistaiseksi ole tilannut yli tullirajojen, mutta aivan mahtavan hyvä postaus. Otan tän heti avuksi, jos/kyn se päivä koittaa, että tilaan enemmän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Colourpopin paketit on miulla jääneet tulliin, kun paketin päälle on laskettu myös mukaan ilmaislahjojen arvot :D

   Poista

Kommentointi on sallittua :)