12.5.2017

Sitruunaiset lasinsirpaleet

Olen valmistunut leipuri-kondiittoriksi vuonna 2009. Osana koulutukseen kuului myös sokerityöt, mutta teimme lähinnä marmeladia sekä sokeritöitä eli kukkia, isoja koristeita, joutsenia jne. Makeisten teko on aina kiehtonut ja olisipa kiva jos siihen voisi kouluttautua enemmänkin.

Karkintekijän Käsikirja, joissain verkkokaupoissa etuliitteenä on myös Maailman paras, on lojunut miulla ainakin vuoden verran hyllyssä. Olen pikkuhiljaa hankkinut joitain olennaisia tuotteita, kuten sokerimittarin ja silikonisen leivonta-alustan. Oman kirjan ostin Adlibrikseltä.

Kirjan on kirjoittanut Elizabeth Labau.


Mitä tarvitset?


Lasinsirpaleet ovat aika helppo tapa tutustua makeisten maailmaan, sokerimittari on näissä hommissa ehdoton! Ilman sitä ei pärjää, ellei lietesi/kattilasi kerro minkä asteista neste on.

Tarvitset:

Vettä
Sokeria
Glukoosisiirappia (tai maissisiirappia, glukoosi on helpoin löytää)
Aromi, miulla Dr.Oetkerin sitruuna-aromi
Väriaine (ilman tätä massa jää kirkkaaksi), miulla Rainbow Dust ProGel sävyssä Strawberry
Kattila
Sokerimittari
Silikoninen leivonta-alusta tai kevyesti voideltu leivinpaperi sekä pelti, minkä päälle nämä voi laittaa


Silikoninen leivonta-alusta olisi hyvä olla hieman isompi kuin uunipelti, ellei halua jynssätä kovaa sokerimassaa pelliltä pois. Oma alusta on todella reilu, joten se palveli tässä erinomaisesti. Silikonista leivonta-alustaa ei tarvitse voidella.


Sokerimittari on must have!


En kerro ohjetta kokonaisuudessaan, sillä se on aika pitkä. Tässä kuitenkin lyhyesti:

Vesi, sokeri ja glukoosisiirappi laitetaan kattilaan. Sekoitellaan niin kauan, että sokeri sulaa. Kun seos alkaa kuplia, viskataan sokerimittari kattilaan. Alussa seos vaahtoaa jonkin verran, mutta hiljenee sitten ja nesteen väri muuttuu valkoisesta kirkkaaksi.

Seos pitää lämmittää 150 C, tässä kestää jonkin aikaa, mutta yllättävän nopeasti meni lämmöt 130 asteesta, tuohon 150 asteeseen. Keskivaihe hieman hitaampaa.Sokerimassa kuivumassa silikonialustalla


Kun 150 C on mittarissa, otetaan seos liedeltä ja annetaan olla rauhassa niin kauan, että kupliminen loppuu kokonaan, tässä menee noin 20 -30 sek. Sen jälkeen lisää välittömästi makuaine, sekä haluamasi väri. Jos teet useampaa väriä, siirrä osa seoksesta toiseen kattilaan.

Sokeri jähmettyy todella nopeasti, joten tee edellinen vaihe vikkelästi. Sekoita väri ja aromi seokseen ja kaada leivonta-alustalle/kevyesti voidellulle leivinpaperille.

Anna jähmettyä kokonaan. Sen jälkeen hakkaa veitsellä tai muulla esineellä sirpaleita ja uita ne tomusokerissa. Tämä estää niiden tarttumista toisiinsa.

Säilyvyysaika on tiiviisti pakattuna kuukausia.


Valmis!En suosittele näitä esim. lapsille tai hyvin kärsimättömille syöjille, sillä nämä karkit ovat todella kovia sekä nimensä mukaisesti hyvin teräväkulmaisia. Karkkia saa imeskellä kaikessa rauhassa ennen kuin uskaltaa puraista.


Kaverille annoin maistiaisen ja hänelle tuli heti mieleen makumuisto ajassa taaksepäin, kun oli ollut Lintsillä ja ostanut jostain kojusta punaisen koirakuvioisen tikkarin :D


Kiinnostaako ylipäätään tämmöiset postaukset?4 kommenttia:

 1. Kiva postaus mua ainaki kiinnostaa
  me tehtiin jonkin verran ainaki tikkareita ja marmeladi karkkeja koulussa
  oon itekki käyny siis kondiittori/leipuri koulun mua harmitti kun 3 vuoden opettaja oli nii huono ettei paljoa oppinu kondiittori taitoja jos kysyi neuvoa nii tokaisi vaan että ootte 3 vuodella pitäs osata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tehtiin marmeladia, päärynän makuista :D Sokerikoristeista oli oma kurssinsa, mutta makeisia ei sen kummemmin tehty.

   Huonot opettajat on ikävä asia, niitä ei onneksi omalle kohdalle ole sattunut, mutta samassa koulussa oli toisella alalla vähän samantyylistä kommenttia.

   Poista
  2. niin ku opettaja oletti et osataan kaikki kun jo 3 vuodella oltiin ja hänellä oli 30v kokemus ,piti kysyä aina 2v opettajalta neuvoa joka oli todella ihana

   Poista
  3. Toisella opettajalla asenne kohdillaan. Toisella pientä hiomista vielä.

   Poista

If you leave a comment, you earn one happy smile :)